[Review] Geschreven door Zapp-x op 2003-12-08 21:02:37

Pikmin

Een originele, hoogscorende game die nogal snel over is, zo kunnen we Pikmin het best noemen. Of Pikmin deze benaming ook echt verdiend zal ik zo goed mogelijk uitleggen in GameQube's Review van Shiggy's moestuin: Pikmin. Pikmin komt met een dun verhaaltje over Captain Olimar, kapitein van de Dolfin (een ruimteschip). Olimar stort met de Dolfin neer op een planeet en hier komt hij erachter dat zijn ruimteschip in 30 stukken ligt, maar deze stukken liggen wel mooi over het hele eiland verspreid. Daarnaast heeft Olimar nog maar 30 dagen om thuis te komen, want anders is het gas van zijn ruimteschip niet meer bruikbaar en kan hij niet van de planeet afkomen.

''Randy, ben je thuis?''
Olimar loopt wat rond en komt bij een spriet uit de grond. Verbaasd komt hij erachter dat het ding een levend wezen is, en hij geeft er de naam: ''Pikmin'' aan. De Pikmin blijkt een soort van dienaar voor je te zijn, want hij volgt je overal. Olimar wandelt verder en komt een groot ui-vormig ding tegen. Dit kan je gebruiken om andere Pikmin te laten groeien. Het groeien van Pikmin (dat is ook meervoud..1 pikmin, 2 pikmin, 36 pikmin) is ongeveer het belangrijkste in het spel. Je komt onvriendelijke insecten en bloemen tegen, en deze wezens kun je dan slachten, als ze dood zijn kan je met meerdere Pikmin de dode lichamen, of de gekleurde tabletten die ze achter laten meenemen, en die worden dan opgezogen door je ui. Daarna ''poept'' het ui als het ware Pikmin zaadjes uit, en die kan je dan met Olimar plukken om nieuwe Pikmin te broeden.
Vreemde wezens ontstaan er, als een condoom een eigen leven gaat lijden.
Het slachten van slechte wezens (spinnen, kikkers enz.) is moeilijker dan het lijkt. Een groot wezen kan namelijk je Pikmin opslokken en je hele leger naar de vernietiging helpen, en dat allemaal omdat jij zo nodig hersenloos het beest wilde slopen. Een betere aanpak is hetgene dat ik ''Swarmen'' noem. Je hebt een groepje van 5 a 6 Pikmin en je gaat naar een tegenstander, vervolgens laat je de Pikmin om Olimar heen staan door ze met de C stick te bewegen, en gooi je de Pikmin op de rug van de slechte insect. Op deze manier plakken de Pikmin aan de rug vast van de tegenstander zodat ze niet opgegeten kunnen worden, ook doet dit maar liefst 5x meer schade dan een frontale aanval van 100 Pikmin. Maar ik dwaal een beetje af, de opdracht is om 25 onderdelen van je schip terug te vinden in 30 dagen of minder. Er zijn 30 onderdelen, maar 5 daarvan zijn niet noodzakelijk. Deze onderdelen kunnen overal zitten, in het lichaam van een groot insect, op een rots, onder de grond, of misschien wel voor je voeten. Eerst kan je alleen nog maar 1 gebied in, maar als je meer onderdelen voor je schip vindt kan je verder de planeet intrekken. Een dag op de Pikmin planeet duurt ongeveer 20 minuten, en met een tijdslimiet van 30 dagen kan je dus zelf wel uitrekenen hoe lang het maximaal duurt om de game uit te spelen.
''Ow dus jij bent Olimar? Ik ben Pino, gegegege!''
Dat is ook mijn grootste kritiekpunt, het is zo'n kort spelletje, maar óh zo verslavend en leuk. Er zijn 3 verschillende soorten Pikmin, rood, geel en blauw. Rood is het vurige type, de sterkste Pikmin, geel is het luchtige type die je verder kan gooien dan de andere 2 soorten en die bombrocks kunnen dragen waarmee je dingen op kan blazen. Blauw kan, zoals je al dacht, als enigste zwemmen, rood en geel overleeft niet in water, en de blauwe Pikmin kunnen ook de gele en rode redden als ze per ongeluk in het water vallen. De graphics zien er erg verzorgt uit, en zijn zeker mooi. Pikmin kan echter niet tippen aan Super Smash Bros. Melee, maar komt zeker een stuk verder dan Super Monkey Ball of Luigi's Mansion. Qua sound gaat Pikmin echter de fout in, er zit weinig variatie in. Jengelende muziekjes en piepende Pikmin kom je zovaak tegen dat je een uiteindelijk zelf een Pikmin na kan doen.
[img]"http://www.gameqube.nl/viewerscreen.php?screen=pikminno1.jpg"[/img] Gezellig kamperen met het hele team, moeten onze jongens ook eens doen.
Er zit weinig replay in Pikmin, want je wilt altijd andere missies of levels in dit soort games, en dat heeft Pikmin niet. Het is een beetje als Luigi's Mansion, een origineel spelconcept, maar te kort om hoog te scoren. Mooi is dat een game als Pikmin toont dat Nintendo nog steeds originele spelconcepten kan creeëren, en dat niet elke leuke game uit Nintendo's ontwikkelstal onder de naam Zelda of Mario hoeft te verschijnen. Het geklaag over de levensduur is zeker 1 van de punten waardoor deze review een minder hoog cijfer krijgt dan had gekunt, er kan veel meer uit een game als Pikmin worden gehaald. Ik hoop dan ook dat Pikmin 2 al mijn verwachtingen kan waarmaken, graag een soort van "skirmish" waarin je 1 tegen 1 kan vechten zoals in de PC Strategy games, en dus ook een Multiplayer modus, zodat je je naast de normale Pikmin levels ook nog wat kan doen. Pikmin is een erg leuke game, die je zeker een keer moet checken. Door: Randy

N1 Score: 8

+

-

Gekoppelde games

Pikmin (Nintendo GameCube)