[Review] Geschreven door Randy1 op 2003-12-14 22:47:46

Rocky

Ik heb ze hier thuis staan, Rocky films I, II, III, IV en V, films die ik en mijn broertje vroeger vaak keken. Rocky Balboa, gespeeld door Silvester Stalone, had dan altijd van die bokswedstrijden die dan erg gespeeld waren. Zo werd hij de hele wedstrijd in elkaar geslagen door zijn grotere tegenstanders zoals Clubber Lang(beter bekend als B.A. Barracus uit ''The A-Team''.), Tommy ''The Machine'' Gun, Apollo Creed en Ivan Drago, totdat dat moment kwam dat hij terug ging vechten en zijn tegenstanders tegen de grond aan smakte. Erg nep eigenlijk, maar als kind heb je daar toch geen erg in. Nu weten we allemaal dat Games gebaseerd op Films vaak kutgames zijn, gemaakt om te verkopen aangezien dat door de hype toch wel gebeurd. De game Rocky is heel anders, vooral op Genregebied.

[img]http://www.nintendo.com/mediaFiles/m-rocky_gcn_ss01-jpg.jpg width=400[/img] ''jij ook een hapje?''
Rocky is een boksgame en zoals ik(en nog een paar gamers misschien?) weet, boksgames zuigen over het algemeen netzoveel als gelicenseerde/film games. Rocky begint met een introfilmpje waarin je voorgesteld word aan een aantal van de hoofdrolspelers in de films. Hierna kom je in het menu waar je kunt kiezen uit de Sparrings Mode(Hier kun je trainen), Exhibition Mode(Vriendschappelijk), Gallery(filmpjes die je unlocked kun je hier bekijken), Options(Verander het geluid en andere opties) en de belangrijkste Mode, de Movie Mode. In de Movie Mode vecht jij tegen verschillende tegenstanders die allemaal bekend zijn uit de Rocky films. Je begint als Rocky I en als je bij de laatste wedstrijd uit de film komt, zoals dat in film 1 tegen Apollo Creed was, dan zie je een filmpje waarin word uitgelegd hoe de wedstrijd tot stand is gekomen. Win jij de wedstrijd dan word jij Rocky II, en zo ga je verder tot het einde van de Movie Mode. Je komt dus uiteindelijk bij het einde als Rocky V. Als je begint in de Exhibition Mode dan zie je dat het aantal Boksers waaruit jij kan kiezen erg beperkt is. Dit komt omdat je alle boksers eerst tegen moet komen in de Movie Mode...en je moet ze ook verslaan natuurlijk. Rocky's Stats zijn opgebouwd uit Kracht, Snelheid, Beweging en nog 3 andere vaardigheden(zoals Uithoudingsvermogen). In het begin zijn deze Stats nog erg laag, maar de bedoeling is dat je ze opbouwt tot hoge levels, dit doe je door te trainen. De Trainingssessies bestaan uit gewichtheffen, tegen een stuk vlees aan slaan, touwtjespringen en zulk soort activiteiten. Vind je hier geen reet aan dan kies je gewoon voor auto-training, hierdoor komen er automatisch 5 Statpoints bij de vaardigheid die jij selecteerde. Met de normale training kun je natuurlijk veel meer punten scoren.
[img]http://www.nintendo.com/mediaFiles/m-rocky_gcn_ss04-jpg.jpg width=400[/img] Rocky oefent de kunst van het kopstoten.
Voordat de wedstrijd begint mag je 2x trainen. Hierbij kan je de 2 boksers naast elkaar zetten om ze te vergelijken, zo kun je zien welke stats je het best kunt opbouwen. Uiteindelijk is het tijd om naar de ring te gaan, iets wat begeleid word door Rocky's bekende melodietje. Voor de wedstrijd worden de namen omgeroepen en eindelijk is het tijd om te knokken! Het boksen is erg makkelijk, de A en B knoppen worden gebruikt om lage stoten uit te delen en de Y en X voor de hoge meppen. Als je de R knop ingedrukt houdt terwijl je slaat dan zal je een uppercut beweging maken, dat wil zeggen dat je met je vuist van onder naar boven beweegt, in de hoop dat je je tegenstanders kaak in zijn hersenkap slaat. Om dit soort medische incidenten te voorkomen kan je blokkeren en wegduiken met L, dit alles kan je dan weer combineren met de Control Stick voor andere moves.

Rocky #2

Het prachtige aan deze Game is hoe hard de slagen aan komen. Je kan gewoon geen genoeg krijgen van de klappen die je uitdeeld. Dan moet je je voorstellen dat dit begeleid word door Characters die zichtbaar schade oplopen, als je namelijk iemand tegen zijn kaak aan stompt dan zie je hem ook echt bloed uitspugen en vaak blijft dit dan aan zijn nek of borst zitten, je begrijpt natuurlijk dat dit gewoon supertof is en deze effecten lokken je gewoon om elke keer weer om dat kleine schijfje in je Cube te stoppen. Boksen wordt gedaan in rondes en dat is hier natuurlijk niet anders. Na elke ronde komt je trainer je even oppeppen met een praatje over wat er nou wel en wat er nou niet goed ging. Als toetje zie je daar dan weer close-ups van je beschadigde bokser, vaak zie je jezelf uitgeput, bloederig en blauw geslagen op het stoeltje zitten.

[img]http://www.nintendo.com/mediaFiles/m-rocky_gcn_ss03-jpg.jpg width=400[/img] Wereldkampioen standbeeld-imiteren Rocky verdedigt zijn titel.
Het mooiste van alles is het systeem om iemand knock-out te meppen die ik bedacht heb, en omdat ik zo lief ben wil ik em wel met jullie delen. Je begint bovenaan het lichaam, val je tegenstander aan op het hoofd, maar ga langzaamaan naar beneden werken als hij zijn blokkade omhoog houd, op deze manier is je tegenstander op een gegeven moment zo kwetsbaar dat je met lage klappen in zijn zij zijn hele lichaam een fysieke sloopbeurd kan geven. Als hij zoveel pijn heeft in zijn zij dan zie je een soort van fonkeling boven zijn hoofd hangen. Op dit moment kan hij voor enkele seconden niks terugdoen, het perfecte moment om een van jouw twee Special Punches te gebruiken! De Special Punch kost altijd 1 a 2 secondes om op te laden, maar het is echt een prachtig gezicht! Als je iemand tegen de vlakte aanslaat dan zie je namelijk Replays van hoe jij dit deed, en het is prachtig om te zien dat jij met zo'n harde Uppercut, Kopstoot of Roundhouse Punch je tegenstander tegen de vlakte aan sloeg. Samengevat maken de kleine dingetjes, zoals het bloed en de blauwe plekken die na elke klap tevoorschijn komen of de super realistische bewegingen van de boksers deze game tot een topper. In de Movie Mode kun je andere boksers en arena's unlocken, maar voor de rest bied Rocky je weinig, als je de geweldige gameplay niet meerekend natuurlijk. Sommige arena's die je kunt unlocken zijn wel erg uniek, zoals een bar waarin mensen met glas gooien naar de verliezende bokser of een parkeerplaats waar 3 ijzeren tonnen met een stuk touw erdoorheen gespannen dienen als Ring. De multiplayer is zo'n beetje hetzelfde als een gevecht tegen de computer, al is een multiplayer gevecht alleen maar boeiend als beide spelers echt goed zijn. Ook is er een heel goedkoop maniertje om de gevechten makkelijk te winnen, je kan namelijk de hele tijd iemand in zijn zij slaan, iets wat op de lagere moeilijkheidsgraden nog werkt ook. Maar hiervoor wordt je erg simpel afgestraft naarmate je verder komt.
[img]http://www.nintendo.com/mediaFiles/m-rocky_gcn_ss02-jpg.jpg width=400[/img] Stilte viel toen de recensies van Rocky VI over het scherm stroomden.
Grafisch is Rocky echt prachtig, al is dat beperkt tot de actie in de ring. Bloederige gezichten en Blauwe plekken zijn zichtbaar en de Boksers glimmen van het zweet en zijn erg mooi in elkaar gezet. De scheidsrechter en het publiek zien er dan wel weer erg ouderwets uit, iets wat je wel vaker merkt bij games die zich in een ring afspelen. Rocky's soundtrack bestaat uit 2 nummers, niet echt veel dus. Tijdens het gevecht hoor je het publiek joelen. Ookal is het niet veel bijzonders, ik geef de sound toch redelijk hoog dankzij een ding: Het geluidje dat je hoort als een bokser geraakt word door een klap. Dit is erg goed uitgewerkt en ookal lijkt het niks, het is echt een onderdeel van het succes van deze game. Voor de fans van fighting, beat em ups of boksgames is deze game een verplichte aanschaf, geen twijfel. Het brengt echt een gevoel naar boven die je met games als Ready To Rumble, Knockout Kings of Mike Tysons Boxing niet zult beleven. Het is een boksgame eerste klas en dus een hoog cijfer waard, mensen die dit soort games geen hol aan vinden moeten em dan ook niet aanraken, maar dat begrijp je zelf ook wel.

N1 Score: 8.4

+

-

Gekoppelde games

Rocky (Nintendo GameCube)