[Review] Geschreven door Paul S op 2004-01-02 16:20:15

Het voorspel

Oudejaarsdag, 31 December 2003, liep ik niks vermoedend en nog half slaperig de trap af. Beneden aangekomen zag ik een pakje liggen, toen ik het slaap uit m’n ogen wreef zag ik dat mijn naam erop stond. Een vlugge blik naar de linkerbovenhoek van het pakje was genoeg om me plotsklaps fit te krijgen, het pakje kwam uit Japan… Snel maar met een fluwele hand opende ik het pakje en m’n voorgevoel was waar. Daar in de doos, tussen de piepschuim wokkels lag een game waar ik al een lange tijd op aan het wachten was. Daar, in die bruine kartonnen doos. Daar, naar me toe gekomen over zee en land, door de lucht. Daar, ’s morgens vroeg bij mij afgeleverd. Daar lag hij dan: Naruto Gekitou Ninja Taisen 2!

Naru-wat!? Oké, geef maar toe, als je nu nog niet weet wat Naruto is heb je echt onder een steen gelegen. Naruto is hot. Op GameQube.nl zijn er meer dan 10 artikelen over Naruto gepost en na het uitbrengen van meer dan 60 afleveringen van de anime en 200 manga hoofdstukken heeft bedenker van het verhaal en tekenaar van de manga Kishimoto Masashi in Japan inmiddels een goden status bereikt die niet onder doet voor Akira Toriyama (bedenker Dragonball Z). Gek genoeg is de serie nog niet gelicenseerd, wat betekend dat iedereen die niet in Japan woont de serie en manga vrij kan downloaden en kijken, zolang er maar geen geld voor gevraagd wordt. Dit heeft bijgedragen aan de populariteit van de serie in het buitenland, aangezien er al meerdere fansites op het net te vinden zijn waar de anime te verkrijgen is en duizenden mensen discussiëren over de serie in de fora. Op ons forum zijn in off-topic ook al enkele Naruto topics geopend. Maar weet je nog niet wat Naruto is? Dan zal ik hier even een korte uitleg geven over het fenomeen. Kenners mogen dit stukje uiteraard overslaan. Naruto is een jongen die leeft in “The Hidden Leaf Village”, dat zich schuilhoudt in “The Fire Country”. Hidden Villages zijn speciale dorpen waar Ninja’s worden opgeleid om missies uit te voeren, hun land te verdedigen en om geld binnen te krijgen voor de staat. Aan het hoofd van een “Hidden Village” staat een Kage en in het geval van “The Hidden Leaf” heet deze de titel Hokage, en het bezitten van deze titel betekend dat je de sterkste, beste en moedigste ninja uit het dorp bent. Het doel in het leven van Naruto is om Hokage te worden. Hij wordt namelijk al zijn hele leven door niemand geaccepteerd, iedereen ziet hem als een buitenbeentje en hij leid daarom ook aan en chronisch aandacht tekort. Hierdoor haalt hij de ganse dag kattenkwaad uit en probeert hierdoor zijn portie aandacht te krijgen. Op de ninja academie haalt hij ook de laagste cijfers en hij is dan ook stinkend jaloers op iedereen die goede punten haalt en aandacht krijgt. Zijn grootste rivaal ziet hij dan ook in Sasuke een mysterieuze jongen uit zijn klas, die aandacht geniet van iets waar hij niks om geeft: vrouwen. Een van die vrouwen is Sakura, een van de weinige mensen die hij wel kan uitstaan (helaas niet insgelijks). Als hij zijn ninja examen voor de 3de keer op een rij niet haalt, baalt hij daar enorm van. Maar door een samenloop van omstandig heden haalt hij via een wat minder conventionele manier toch nog de titel ninja. Nu is Naruto klaar voor het echt werk. Hij wordt ingedeeld in een ninja-team met als begeleider Kakashi, met zijn team moeten allerlei missies volbracht worden, maar helaas voor Naruto wordt hij ingedeeld met… Sakura en Sasuke! En zo begint een van de beste tekenfilm en manga series ooit!

A box in my mailbox

Jullie kennen het gevoel allemaal. Je hebt een game besproken en je bent aan het wachten tot de winkel waar je dat hebt gedaan je opbelt om te vertellen dat je game er is. Nou is dat in winkels altijd echt erg. Zeker als het gaat om Nintendo games. Deze komen namelijk 1 tot 2 dagen te vroeg aan in de winkel en een game die vrijdag uitkomt kan vaak woensdag al gearriveerd zijn. Het lullige is dat dit altijd anders is. De ene keer komt de game woensdag morgen, dan woensdag middag, donderdag morgen, donderdag middag of vrijdag zelf. Je weet het nooit. In spanning zit je dus soms dagen te wachten op een game die je vrijdag pas krijgt. Ik had dus een game besteld en bij mij was het nog erger. De game moest namelijk uit Japan komen. Ik zat dus echt weken in spanning tot m’n game er was. De verzend tijd van 7 tot 20 dagen hielp niet echt mee aan het accuraat weergeven van wanneer de game er zou zijn en zeker niet als je bedenkt dat dit midden tussen de feestdagen was. Iedere dag keek ik op de site waar ik de game besteld had of er iets nieuws was. Iedere dag keek ik op GameQube.nl naar de plaatjes van de game en iedere dag keek ik filmpjes, tot dat hij eindelijk arriveerde… Een flinke doos lag op mij te wachten toen ik uit m’n bed stapte. Vanuit Japan was hij naar Nederland komen vliegen en vanuit m’n brievenbus naar onze tafel. En nu neem ik jullie stap voor stap mee door een van de meest ontroerende en plezierende ervaringen uit mijn leven. Het uitpakken van deze doos… De doos Alle foto's zijn groot te bekijken in het gameprofiel van Naruto Gekitou Ninja Taisen 2 En daar stond hij dan, wachtend op mij, een stanley mes en brute kracht. De doos: Tja, die wil je wel open trekken De inhoud van de doos (want die doos zelf was nogal saai bruin met wat stickers) is natuurlijk belangrijker dan de doos zelf, dus wat zat erin? Tattatatataaaaaa!!!!

En zie hier: De doos met de heilige inhoud Die orange Naruto tas was overigens een leuke bijkomstigheid. Er waren namelijk 2 bundels die je kon bestellen. Game + freeloader en Game + tas. Ik kreeg dus zowel freeloader als de tas, mooi dus! We zullen alles eens uitstallen (sorry voor de wat wazige foto’s): Game, freeloader en tas (+ een sticker van wat mensen die ik wel 100 keer kan bedanken) Misschien is het je al opgevallen, maar die tas is echt f*ckin’ klein. Je kunt er net een mobiele telefoon in douwen, maar dan moet je ook geen koelkast model hebben. Ben dus gewaarschuwd als je denkt een mooie gadget te hebben besteld als je de andere bundel hebt. Ik denk dat ik de tas maar als permanente Kunai Bag ga gebruiken. Hij past namelijk mooi om m’n bovenbeen. De japanners houden trouwens van nog meer papier dan wij, want dit was het resultaat toen ik alles uit de doosjes haalde: Onze kachel heeft de komende dagen genoeg papier om te verslinden Japanse GamCube gameboxes Misschien zijn er mensen die het al wel weten en misschien niet, maar in Japan heeft men andere doosjes dan hier in Europa of de VS voor GameCube games. De grote plastic DVD doosjes vinden de Japanners blijkbaar te log en zij hebben zelf kleinere, wat meer elegante doosjes in omhult door een Stuk karton met een beschrijving van de game. De game zelf zit wel in een plastic hoesje. Hier een foto van het doosje dat je uit het karton kunt schuiven. Onder het karton, boven het doosje dat eruit steekt En vanuit een andere hoek: Onder het karton, boven het doosje dat eruit steekt Zoals ik al zei zijn de doosjes een stuk kleiner en eleganter dan hun westerse tegenhangers. Een vergelijking tussen het doosjes van Naruto en Mario Kart: Double Dash!! Linksboven het Naruto kartonnetje, rechts daarvan het plastic doosje en daaronder Mario Kart in een Europese verpakking Zoals je misschien wel ziet is het boekje van de game meteen de voorkant van het plastic doosje. Simpel maar effectief. Hier nog een paar goede foto’s van het doosje met karton eroverheen. De voorkant van Naruto Gekitou Ninja Taisen 2 De achterkant van Naruto Gekitou Ninja Taisen 2 (voor mij totaal onduidelijk wat er staat, al snap ik wel dat je de game met 4 personen kunt spelen). Voor de jonge lezers, bel het telefoon nummer niet, want dan worden je ouders niet blij (bellen naar Japan, geen idee hoeveel het kost...) Op de volgende pagina gaan we dan eindelijk verder met het hart van deze review, want wat gebeurde er toen ik de game in m’n GC stopte???? uiteraard niks, want ik moet hem opstarten met Freeloader. Je leest dus wat er gebeurde nadat ik de game opstarte met Freeloader

Een game voor de fan

De game is echt een game voor fans van de serie. Waarom? Dat lees je op deze pagina. De game begint met een uber-bruut intro filmpje dat deels origineel geanimeerd is en deels beelden uit de anime bevat met een soundtrack die afgeleid lijkt te zijn van de originele muziek. Er wordt in ieder geval gebruik gemaakt van dezelfde gitaar rifs en Japanse drums achtige geluiden als in de anime. De game is trouwens gebaseerd op de anime en niet de manga wat betekend dat de karakters, moves en verhaallijn loopt tot ongeveer het midden van de chuunin examens (een uitzondering trouwens, dat is de super special move van Sharingan Sasuke, daar weet je op dat moment namelijk nog niks over). De Manga is namelijk ruim 2 keer zo ver in het verhaal dan de anime, dus moves als Rasengan zul je helaas nog niet tegenkomen. Na het kijken van het filmpje begint het. Links onder in de hoek zit Naruto als een dolle standaard kop Ramen te eten terwijl wat Japanse tekens waarschijnlijk iets als “Loading…” spellen, erg ver gedaan. Dit laden duurt echter niet lang genoeg om te bekijken hoe cool de animatie van Naruto is uitgevoerd, maar wat je dan op je scherm en vooral door je speakers krijgt is gewoon wreed. Je komt in het hoofdmenu en iedere keer als je daar komt spreekt een ander karakter de woorden: “Naruto Gekitou Ninja Taisen 2!” Op zijn eigen toepasselijke manier. Echt vet, Rock Lee, Naruto, Sasuke, Neji, etc. ze komen allemaal voorbij. In het menu zijn overigens bergen opties te vinden die Naruto allemaal netjes opnoemt en na een paar keer willekeurig drukken kom je eindelijk in een karakter selectie scherm. De karakters die je kunt kiezen zijn in het begin nog minimaal, maar op een gegeven moment kun je uit alle karakters keizen. De 23 karakters die je kunt keizen zijn deze: Uzumaki Naruto De (anti)held van het verhaal. Heeft als special move zijn welbekende imitatie van de Rendan move van Rock Lee en Sasuke: Naruto Rendan. Ook de Hokage beatende move Sexy No Jutsu behoord tot zijn arsenaal. Uchiha Sasuke Lid van het zelfde team als Naruto. Zijn special is Lion Rendan. Haruno Sakura Het vrouwelijke deel in Naruto’s team. Ze is erg behendig in het gooien van voorwerpen als Kunai’s, maar pas op als haar innerlijke alter ego komt bovendrijven. 19-hit combo baby! Rock Lee Thick Brows en meester in Taijutsu. Heeft 2 special moves: Initial Lotus en (als hij 2 Gate Open moves uitvoert) Ura Renge. Hyuuga Neji Een ondergeschoven lid van de Hyuaaga clan. Bezitter van de Byukugan Advanced Bloodline Jutsu. Krijg je zijn 64 Palms move op je afgevuurd dan zeg je “Auw”. Niet fijn dus. Hyuuga Hinata Ook bezitter van de Byukugan. Haar special is Hyuuga Blitz. Inizuka Kiba Zijn hond helpt hem mee in zijn gevechten en de special Beast Imitation maakt daar dan ook gebruik van. Nara Shikamaru Lui maar ontiegelijk slim. Shadow Copy no Jutsu is een jutsu die vaak onverwacht om de hoek komt kijken. Yamanaka Ino Sakura’s rivaal die ook graag de vriendin van Sasuke wil zijn. Haar special jutsu is Shintenshin. Zorg niet dat die jutsu mist, anders zit je in de nesten… Hakate Kakashi De trainer van het Naruto team. Zijn chidori is enorm krachtig. Maito Gai Trainer van Lee. Ook nog eens de rivaal van Kakashi. Baalt ervan dat Kakashi altijd zo cool over komt en zou hem graag zijn speciale Jutsu “Gai Hug” willen toedienen. Karakter selectie scherm Iruka De eerste persoon die Naruto erkende als Ninja. Dolphin Bomb is zijn favoriete move als z’n Chakra 100& vol is. Haku Mysterieuze onderdaan van Zabuza. Zijn Ice Mirrors zijn vaak dodelijk. Momochi Zabuza Een enorm zwaard en een EHBO doos vol verband sieren deze ex-“Hidden Mist” Ninja. Pas op dat je niet verdwaald in zijn Demon Mist. Kankuro Poppenmeester. Zijn Karasu Hug breekt meer dan botten dan je lief is en nu is het breken van booten op zich al niet zo prettig. Gaara Puur kwaad en zijn Dessert Coffin heeft al meer mensen vermoord dan er in een trein naar Utrecht zitten. Orochimaru Nog zo’n kwaaie. Een van “The Three Nins”. Sterk genoeg om zichzelf tot Kage uit te roepen van zijn zelf gestichte “Hidden Sound Village”. Zijn Chakra Seal is niet fijn om te krijgen, want de rest van de battle kun je het gebruik van Chakra wel vergeten. Mizuki Deze witharige Leaf Ninja gebruikte Naruto om een scroll met verboden Jutsu’s te stelen. Zijn Mizuki Bomb dropt hij graag op zijn tegenstanders. Karasu Een van de 2 enige karakters die geen special tot zijn beschikking hebben. Akamaru De hond van Kiba. Heeft ook al geen special. Kyubi Naruto De super sterke versie van Naruto waarin Kyubi (The nine tails Demon Fox) naar boven is gekomen. Zijn nieuwe special Kyubi Rendan schopt hard kont. Sharingan Sasuke De versie van Sasuke nadat zijn Sharingan is boven komen drijven. Van hem verklap ik de Special Jutsu niet, want dat zou een dikke spoiler zijn voor de anime kijkers. :P Sharingan Kakashi Zijn elektrificerende Chidori heeft hij nog steeds, maar de mogelijkheid om alle jutsu’s behalve Advanced Bloodline jutsu’s te kopiëren is een welkome uitbreiding van zijn arsenaal. Zoals je ziet bevat de game een enorm aantal karakters. Het is jammer dat er geen Hidden Sound nin’s zoals Dosu Kinuta zijn naast Orochimaru. Je moet overigens ook nog vechten tegen Kagari, maar die kun je verder nooit besturen. In de achtergrond zijn overigens ook karakters als Kamizuki Izumo, Konohamaru, Hokage en Gemma te vinden die allemaal toepasselijke animaties hebben. Zo is Izumo constant aan het hoesten. Erg tof gemaakt allemaal. Sasuke VS. Sasuke Geluid De muziek is helaas niet direct overgenomen uit de serie, maar misschien wel beter, hebben de componisten wel gebruik gemaakt van dezelfde instrumenten en zo een soundtrack in elkaar gedraaid die redelijk up-tempo is en hierdoor perfect is voor een beat-‘m-up. Door het gebruik van de instrumenten en gelijke thema’s als in de anime komt het allemaal perfect over. Wat ook heeeeeeel mooi is, is dat alle originele voice-actors uit de anime gebruikt zijn. Je hoort dus echt Naruto “Kage Bunshin No Jutsu” roepen als hij die move uitvoert. Ook de gesprekken tussen karakters in de story mode zijn gedaan door dezelfde voice actors wat erg bijdraagt aan de authentieke sfeer van de serie. Graphics De game zit vol met origineel artwork en ook de 3D cell-shaded karakters komen zo uit de anime. De kleuren kloppen precies en zo is het ook bij veel moves (zoals Naruto Rendan) die precies zoals in de serie worden uitgevoerd. De stofwolkjes en andere effecten lijken ook zo uit de anime te zijn weggenomen. Het is verder allemaal perfect afgewerkt. De arena’s komen direct uit de anime en de menu’s en dergelijke zijn ongelofelijk mooi. Aan deze game is met liefde gewerkt en dat is zeker te zien. Naruto VS. Sasuke Nu wordt het toch eens tijd om punten toe te kennen aan al dit heerlijks. Daarvoor is een volledige pagina. Twijfel dus niet en kijk op de volgende pagina!

Punten toekennen, pffff…

De punten, tja, hoe kennen we die toe. We zullen maar de belangrijke punten langsgaan en dan daar punten aanhangen. Daar gaan we: Graphics Zoals al eerder vermeld, de graphics zijn erg authentiek. Ze zijn ook erg mooi. Je ziet af en toe wel dat sommige karakters een beetje hoekig zijn (alleen bij close-ups), maar dat is ver van storend. De game heeft vette cell-shading, goede animaties, mooie artwork, en veel detail. Er is dus helemaal niks mis mee. De effecten die je te voorschijn tovert door op de knoppen te rammen zijn mooi en zijn af en toe van Soul Calibur kwaliteit. Als de effecten meer tekenfilm-achtig zijn, lijken ze zo weggelopen te zijn uit de anime. Zelda:TWW kwaliteit zullen we maar zeggen. Tomy heeft grafisch goed werk geleverd en alles is geïnspireerd op de serie. Zelfs je chakra balk onderin het scherm heeft dezelfde slinger met chakra punten zoals ze gevisualiseerd worden in de anime. Kunai’s zijn trouwens all over the place, want ze geven niet alleen aan hoeveel rondes je hebt gewonnen, maar er staan ook de karakters op boven in het scherm (zodat je kunt zien welke energy balk bij wie hoort). Seals sieren alle menu’s en VS. schermen en tja, seals zijn toch echt typisch Naruto. Sound Hier kan ik kort over zijn. Een goede soundtrack die geïnspireerd op het origineel goed overkomt. De originele voice actors en de originele geluidseffecten + nog een berg nieuwe effecten maken het spel een lust voor het Naruto fan oor. Gameplay Hier hebben we het nog niet over gehad. Naruto GNT2 is namelijk een bat ‘m up die zich voordoet als een kruising tussen Soul Calibur II zonder wapens en Super Smash Brothers Melee. Nieuwe voor deel 2 is namelijk het vechten met 4 personen tegelijk. Dit is dan ook echt cool, want je kunt samen werken zoals in de serie soms ook wordt gedaan. Zo kan Sasuke een tegenstander omhoog werpen waarna Naruto een paar kunai’s in de bips van de tegenstander gooit. Het maken van moves is simpel. Met A en B val je aan en afhankelijk van de richting waarin je de joystick drukt voer je andere moves uit. Met Y gooi je mensen en X brengt ons bij Chakra, wat erg belangrijk is in de game. Chakra is energie die ook wel Ki wordt genoemd (in Star Wars noemen ze het “The Force”). Als je rake klappen uitdeelt stijgt je Chakra (uitgebeeld door een meter onderin je scherm) en als je specials incasseert ook. Voor sommige moves heb je Chakra nodig en alle specials in de game vereisen dat je Chakra meter volledig gevuld is. Andere moves als Kawarimi vereisen dat je minimaal 40% chakra hebt (Kawarimi is het omwisselen van je lichaam met een ander voorwerp (bijvoorbeeld een boomstam) door op L of R te drukken met meer dan 40% chakra(anders voer je een zijwaartse stap uit met L of R)). Er zijn ook moves die extra veel Chakra van de tegenstander opsnoepen. Tactisch gebruik van je Chakra en het loslaten van je special jutsu zijn vaak de kern tot een succesvol gevecht. De gamemodes zijn ook niet mis. We zetten ze even op een rijtje:

De story mode is eigenlijk toch wel het hart van de game. Het is ook een van de leukste dingen in de game. Je gaat bijna alle gevechten vanaf het indelen van de teams tot vlak na de final examens af en tussen de gevechten door krijg je een stukje van het verhaal te lezen (wat ik toch niet kan, maar ja) en voor en na ieder gevecht zie je een gesprek tussen de karakters. Dat gebeurd een beetje op de RPG manier met het plaatje van de sprekende personen en de tekst die ook nog eens wordt voorgelezen door de bijpassende voice-actor. Gevechten als Kyubi Naruto VS. Haku behoren echt tot de toppers en zijn gewoon cool. Soms volgt na een gevecht een mini filmpje. Zo slaan bijvoorbeeld Sakura en Ino elkaar knock-out. Wel apart is dat je ook gevechten in de game moet winnen die de karakters in de anime verliezen. Zo wordt Rock Lee door zowel Naruto als Sasuke gekickt. Ach ja, anders is het ook niet uitdagend natuurlijk. De manier waarop de gevechten moeilijker worden si trouwens goed gedaan. Je voelt de tegenstand echt groeien door de 30 gevechten heen (en je kunt trouwens ook bonus gevechtenkopen). Replay Zoals bij de meeste beat-‘m-ups komt de replay vooral van de multi-player mode, maar omdat je bij Naruto zoveel rotzooi hebt die je kunt unlocken ben je hier al snel een uur of 12-15 mee bezig. En de multi-player mode zelf is ook cool. Lekker samen werken is zowieso gaaf en er ontstaan steeds nieuwe situaties. En deze worden soms nog cooler omdat mensen steeds meer op elkaar ingespeeld raken. Vooral de hilariteit na 4 kawarimi’s laat je flink brullen, want iedereen countert iedereen, en niemand weet nog wat er eigenlijk gebeurd. De replay is goed, maar niet zo goed als bij bijvoorbeeld Super Smash Brothers Melee. Conclusie Een dijk van een game die eigenlijk verplichte kost is voor Naruto fans met een GameCube. Hij werkt trouwens perfect met de freeloader versie die ik heb, dus dat is een leuke bijkomstigheid. De game speelt soepel, heeft genoeg modes om lange tijd te boeien, is leuk om met meerdere personen te spelen, heeft goede en authentieke sound en graphics en is erg fris qua gameplay en uiterlijk. De perfecte omzetting van een geweldige manga en anime naar een geweldige game. Petje af voor Tomy. Waarschuwing: De game is ver van import vriendelijk. Je zult werkelijk geen hol snappen van de menu’s en het verhaal, maar de vertalingen van de menu’s zijn makkelijk op internet te vinden en het verhaal ken je waarschijnlijk al als je deze game koopt. Maar toch, een waarschuwing lijkt me op z’n plaats.

N1 Score: 8.9

+

-

Gekoppelde games

Naruto: Gekitou Ninja Taisen 2 (Nintendo GameCube)