[Review] Geschreven door Theun op 2015-11-15 21:54:12

1001 Spikes

We zien het de laatste jaren maar al te vaak: games die steeds eenvoudiger worden, omdat ze dan de casual gamer meer aanspreken. Een doorn in het oog voor hardcore gamers, die graag wat meer uitdaging zien in spellen. Ontwikkelaar 8bits Fanatics beantwoordde die oproep met 1001 Spikes.

This game is no joke De naam 1001 Spikes zegt in feite al bijna alles. Deze game is moeilijk. Je begint als Aban Hawkins, hoewel ik graag naar hem refereer als ‘Indie’. Gezien het een 2D puzzelplatformer is, gebaseerd op Indiana Jones, door een indie ontwikkelaar. Hoe dan ook, Indie is opzoek naar een schat en krijgt daar 1001 levens voor. Of een eigen kloonleger van 1000 man, het is maar hoe je het bekijkt. Je zult je steeds door kleine levels moeten manoeuvreren om verder te komen. Deze levels zijn ontzettend slim opgebouwd en worden uitdagender naarmate je verder komt. De besturing van de game is vrij eenvoudig. Indie kan op twee manieren springen (kleine sprong en grote sprong) en aanvallen door een pijltje te gooien. In ieder level moet je een sleutel vinden waarmee de uitgang geopend kan worden. Zodoende moet je door levels heen worstelen terwijl je vallen ontwijkt die op de meest geniepige plekken zitten. Deze vallen zijn in het begin vrij makkelijk te ontwijken, maar dit wordt steeds uitdagender naarmate het spel vordert. Zo moet je in het begin over een paar simpele blokjes heen springen en wat pijlen ontwijken, maar tegen het einde van de game ben je aan het rennen voor vallende rotsblokken, zitten er overal boobytraps in de grond en ben je simpelweg nergens meer veilig. De regel in de game is dat wanneer je één keer geraakt wordt, je meteen dood bent. Je krijgt dan ook niet voor niets 1001 levens om je door iets meer dan dertig levels te loodsen. Hoewel de latere levels ontzettend lastig klinken, helpt de game je door de moeilijkheidsgraad steeds lichtelijk te verhogen. Alle vijanden in de game volgen een bepaald patroon. Als je dat patroon leert, dan kun je de vijanden ontwijken en soms zelfs doodmaken. Wanneer de levels lastiger worden, zullen ook nieuwe vijanden worden geïntroduceerd. Zoals eerder gezegd: de moeilijkheidsgraad van deze game ligt erg hoog. Je zult heel vaak de tekst ‘You are Dead!' op je scherm zien.

Attack of Indiana Clones Hier komt het kloonleger van Indie om de hoek kijken. Iedere keer als je een Indie naar z’n onvermijdelijke dood stuurt, zal je goed moeten blijven opletten. In deze game is het vooral belangrijk hoe je dood ging, zodat het je geen tweede keer gaat gebeuren. 1001 Spikes zit namelijk vol met vallen waar je niet of nauwelijks op kunt anticiperen zonder enige voorkennis. De game zal steeds meer van je gaan vragen en je uiteindelijk testen met de meest onmogelijke levels. In ieder level zit een Golden Skull verstopt. Deze Golden Skulls kun je gebruiken voor het unlocken van extra game modes en extra levels. 1001 Spikes heeft meer te bieden dan enkel de singleplayermodus. Naast het feit dat je een compleet tweede avontuur kunt ontgrendelen, is er ook een multiplayer mode. Hierbij kun je met verschillende personages en maximaal vier spelers tegelijk de levels doorspelen. Naast de reguliere levels zijn er ook speciale levels gemaakt voor de multiplayer mode die extra uitdagend zijn. You are Dead! Of je nu alleen speelt of met vrienden, deze game is verslavender dan je zou verwachten. Alle levels zitten ontzettend slim in elkaar en de leercurve is ook erg goed verwerkt in deze game. Ondanks dat 1001 Spikes vrij lastig is en je letterlijk honderden keren dood zult gaan vlak voor je bij het einde bent, is de game niet frustrerend. Als je dood gaat, dan kun je alleen maar jezelf de schuld geven. Hoewel iedere keer dat je doodgaat het ontzettend ‘flauw’ aanvoelt, is het wel zo dat alle vijanden altijd in dezelfde patronen wandelen en schieten. Dit maakt de game vrij uniek en leuker voor casual spelers. Hardcore gamers kunnen hun ei kwijt door alle challenges en extra levels te halen, maar ook voor de casual gamer is 1001 Spikes erg leuk. De levels in het begin zijn nog vrij simpel en zelfs de lastigere levels zijn goed te doen als je maar genoeg oefent. Deze game is ook een genot om te spelen met vrienden onder het genot van een hapje en een drankje. Of je nu tegelijk of om de beurt speelt: het is hilarisch om de gezichtsuitdrukking van iemand te zien die veilig dacht te staan en spontaan spikes uit de grond ziet komen. Je kan alle levels spelen in de volgorde die je zelf graag wilt, waardoor je ook zou kunnen beginnen met de lastigere levels of deze even voor de lol kunt uitproberen.

Conclusie 1001 Spikes is een verslavende en unieke platformer. Ieder level is een klein puzzeltje dat opgelost moet worden met uiterste precisie en de game zal er alles aan doen om je te laten falen. Dankzij de hoge moeilijkheidsgraad in deze game is het een ontzettend aantrekkelijke titel voor hardcore gamers. Daarnaast valt er ook genoeg vrij te spelen in dit spel om je even zoet te houden. Ook voor casual gamers valt hier veel te halen. Alle boobytraps in de game zijn zó flauw dat het erg vermakelijk is om dit samen met vrienden te spelen. Daarnaast zijn de levels niet groot en is de besturing eenvoudig genoeg voor iedereen om dit spel een kans te geven. 1001 Spikes doet misschien weinig nieuws als puzzelplatformer, maar brengt ons wel een game met veel uitdaging op een leuke manier... en heel veel ‘You are Dead!’-screens.

N1 Score: 8

+ ["Goede leercurve","Uitdagende levels","Multiplayer"]

- ["Boobytraps zijn soms t\u00e9 flauw","Brengt weinig nieuws in het genre"]

Gekoppelde games

1001 Spikes (Wii U eShop)

1001 Spikes (Nintendo 3DS eShop)