[Review] Geschreven door Erik op 2020-07-04 12:30:00

Pokémon Café Mix

17 juni was een mooie dag voor Pokémon-fans. Eindelijk kregen ze het nieuws waar ze al zo lang op wachten: de aankondiging van een nieuwe Pokémon Snap. De goden zijn geprezen! En ohja, daarnaast lieten ze ook een spelletje zien waarin je een koffietentje runt vol zakmonsters. Pokémon Café Mix ofzoiets. Sterker nog: dat schattige gamepje is zelfs al gratis uit de Nintendo Switch eShop te plukken! Hoe is dat eigenlijk? Heb je ooit Pokémon Shuffle gespeeld? Dat was zeg maar een soort Bejeweled-lite waarin je zakmonsters kon vangen. Jij zwiepte je vinger driftig over een raster vol Pokémon-hoofdjes en probeerde drie of meer op een rij te krijgen. Super simpel, des te meer omdat je onbeperkt door het hele scherm je combinaties kon maken. Daan gaf het een 5, vijf jaar terug. Zo laag zou ik niet gaan (het verzamelaspect was nog best aardig), maar het geeft wel in wat voor kaliber je moet denken. Dat moet nóg simpeler kunnen in 2020, dacht The Pokémon Company. Enter Pokémon Café Mix.

Belangrijk om te weten: Pokémon Café Mix is enkel in handheldstijl te spelen!

Super laagdrempelig Zo, laten we na twee verkapte intro’s het dan ook eindelijk maar eens over de game zelf hebben. Pokémon Café Mix is een super laagdrempelig puzzelspelletje waarin jij eigenaar bent van een waar koffiehuis! De hele dag door komen er diverse hongerige of dorstige zakmonsters langs, en het is aan jou om hun bestelling voor te bereiden. Een nobele taak, die je vervult door in diverse levels rijen met Pokémon-hoofden aan elkaar te rijgen! In tegenstelling tot spirituele voorganger Pokémon Shuffle zijn ze echter niet netjes verticaal en horizontaal gesorteerd, maar hebben de wetten van zwaartekracht invloed. Je begint bijvoorbeeld met een Eevee en maakt vervolgens een lange, liefst krullende sliert over het veld waarin je zoveel mogelijk andere Eevee probeert te pakken. Is je draad klaar, verdwijnen ze en wordt je scherm weer aangevuld met nieuwe. Hoe langer Eevee-sliert, hoe meer punten! En… dat is het eigenlijk. Nee oké, dat doet het spel wel een beetje te kort. De makers hebben best geprobeerd om dat slierten trekken wat interessanter te maken. Er zijn bijvoorbeeld allerlei obstakels, zoals kwade suikerklontjes of toefjes slagroom. Suikerklontjes staan bijvoorbeeld muurvast op een bepaalde plek in het level, jouw sliertkunsten temperend. Of wat dacht je van tomaatjes, die je enkel kunt laten verdwijnen door ze in een speciale kom te slepen. Daarnaast is het vaak ook helemaal niet je doel om zoveel mogelijk punten bijeen te schrapen of zo lang mogelijke rijen te maken. Doorgaans moet je het veld eerst helemaal ontdoen van die tomaatjes en andere obstakels voordat je het level kunt voltooien.

Elke keer als je je café uitbreidt, kun je nieuwe gerechten of drankjes maken!

Vaardigheden Pokémon Café Mix heeft daarnaast wat andere leukigheden, zoals het feit dat je vriendjes kunt worden met de beestjes die je tegenkomt in je koffietent. Doe goed je best, en dan komen ze je misschien zelfs helpen in de verschillende levels. Geheel naar aloude Pokémon-traditie, hebben ze allemaal hun eigen vaardigheid. Zo dropt Charmander af en toe een handig balletje dat hoofden en obstakels van rechts kapot maakt, en maakt Togepi ze in een bepaalde radius alles tot de Pokémon die op dat moment het meest voorkomt in het veld. Combineer twee van deze balletjes voor een extra krachtig effect. Gebruik deze slim, want dikwijls zijn juist die speciale vaardigheden jouw sleutel tot het halen van levels (die algauw flink stijgen in moeilijkheidsgraad). Golden Acorns In essentie steekt het spelleke ook best aardig in elkaar. Het zit bomvol levels, de presentatie is een prachtige kruising tussen artistiek en schattigheid… en toch voel ik ‘m niet helemaal. Enerzijds komt dit door de gameplay: die is te mager om écht leuk te worden. Ondanks dat de ontwikkelaars goed hun best hebben gedaan om variatie uit te brengen, is slierten trekken uiteindelijk toch wat te eendimensionaal. Anderzijds komt dit door zijn free-to-play-opzet. In mijn review van The Elder Scrolls: Blades kaartte ik het ook al aan: gratis spelletjes passen voor mijn gevoel niet helemaal op de Nintendo Switch. Nou moet ik eerlijk zeggen dat je best ver in Pokémon Café Mix komen zonder ook maar een stuiver uit te geven. Sterker nog: je wordt eigenlijk nooit opdringerig gevraagd om meer Golden Acorns te kopen (de in-game valuta). Toch voelen veel spelelementen niet aan als zaken die zijn toegevoegd omdat ze de gameplay verrijken, maar omdat het handige psychologische marketingtrucjes zijn die jou sturen naar het uitgeven van geld. Pokémon Shuffle was dan toch stiekem wat leuker.

Conclusie 24 juni was helaas niet bepaald een memorabele dag voor de wereld van Pokémon. Pokémon Café Mix is een eendimensionaal puzzelspelletje, en de makers weten het niet voor elkaar te krijgen om jou als speler een écht voldaan gevoel te geven. Dat gezegd hebbende: het is wel ongelofelijk knap hoeveel variatie ze nog weten aan te brengen in zo'n super laagdrempelig concept. Probeer het gerust eens op een verloren middagje, maar verwacht alleen geen wonderen.

N1 Score: 5.5

+ ["Artstyle is past prachtig bij thematiek spel","Je wordt nauwelijks opgedrongen geld uit te geven"]

- ["Gameplay geeft weinig voldoening","Vol psychologische marketingtrucjes","Heeft te weinig om het lijf"]

Gekoppelde games

Pokémon Cafe Mix (Nintendo Switch)