[Review] Geschreven door Paul op 2020-12-01 08:00:00

Cake Bash - heerlijke partygame met behapbaar concept

In Cake Bash strijd je samen met drie andere spelers om het lekkerste gebakje van de dag te zijn. Het spel is de eerste game die voortvloeit uit de samenwerking tussen ontwikkelaar High Tea Frog en uitgever Coatsink, en weet daarmee meteen een behapbare game neer te zetten die tot ieders verbeelding spreekt. Weet Cake Bash lang genoeg te entertainen, of betreft het een sugar rush? Cake Bash De hoofdmodus van het spel heet "Get Tasty", een aaneenschakeling van minigames en shopmomentjes. Als een stuk taart, muffin, eclair of andere zoet stukje gebak met koddig getekende oogjes en handen neem je deel aan een strijd voor het best versierde gebakje. Door goed te presteren in de twee types minigames verdien je chocolademuntjes die je gebruikt om de toppings zoals chocola, suikerdiertjes, gummisnoepjes en andere decoratie te kopen. In de "Snack" minigames moet je een zo hoog mogelijke score behalen door bijvoorbeeld marshmallows te roosteren naar perfectie of het meeste fruit in een dansende taartbodem te gooien. Deze grappige minigames geven een heuse Mario Party-vibe met een ontzettend kleurrijke en smakelijke twist. In de "Bash" minigames hou je je voornamelijk ook bezig met het scoren van zo veel mogelijk punten, maar dit keer kun je ook rake klappen uitdelen. Terwijl je hagelslag op je laat regenen, gelukskoekjes kapot breekt of de meeste snoepjes verzamelt moet je oppassen voor je tegenstanders - en de arena zelf - die je graag het leven zuur maken.

Het toffe aan dit systeem is dat dit niet automatisch betekent dat de beste speler de hele sessie gaat winnen. De toppings hebben verschillende prijzen en iedere aankoop wordt vervangen met een nieuw product. Door dezelfde te kopen kun je zelfs bonuspunten verdienen, waardoor zelfs een speler met minder chocolademuntjes mee kan dingen naar de hoofdprijs. Ook kun je voor een paar muntjes een balletje uit de de gachapon-machine halen wat kans geeft om voor minder geld dezelfde decoratie te krijgen – of een stinkend stuk kaas of rotte vis dat je minpunten geeft. Na in totaal zeven minigames en vier shopmomenten is het dan zover: het gebakje met de meeste punten aan decoratie gaat er met de winst vandoor. Herhaling en unlockables Na een paar rondes kom je al wel wat herhaling in de minigames tegen, dus hoe lang het leuk gaat blijven zal voor iedereen verschillend zijn. Er waren enkele minigames die ik minder interessant vind en waar ik vrij gauw op uitgekeken was, terwijl mijn medespelers dat juist met andere minigames hadden. Dit had enigszins opgelost kunnen worden door veel meer minigames toe te voegen aan het geheel, maar de vraag is dan of dat de kwaliteit van de gameplay wel ten goede zou komen. Ondanks mijn persoonlijk voorkeur voor gameplay moet ik toch toegeven dat elke minigame uniek speelt en goed in elkaar steekt, en dat kan ik wel waarderen.

Naast de Get Tasty modus kun je de minigames eindeloos blijven spelen in de "Recipe" modus, waar je simpelweg een aantal spelers en de minigame uitkiest om in te strijden. Het vrijspelen van arena's, minigames en nieuwe personages of smaakjes gebeurt allemaal door de hoofdmodus te spelen, wat ik wel een beetje flauw vind. Voordat je alles vrijgespeeld hebt, dien je meerdere malen de hoofdmodus gespeeld te hebben om aan de slag te kunnen gaan met je stel favoriete minigames. Online zoals het hoort De online multiplayer werkt vergeleken met veel andere games als een droom. Na het hosten van een potje krijg je de optie om vrienden uit te nodigen via de Nintendo Switch vriendenlijst. Je hoeft geen codes uit te delen, elkaar in het spel toe te voegen of door een lijst moeten scrollen om met je vrienden aan de slag te gaan: uitgenodigde spelers hoeven alleen maar op de HOME-knop te drukken om vervolgens de uitnodiging te accepteren. Dit is hoe het in elk spel eigenlijk zou moeten gaan. Het feit dat een relatief kleine indiegame zoals deze dit wél voor elkaar heeft - in tegenstelling tot andere games, zelfs met een miljoenenbudget - geeft aan dat ze de prioriteiten op de juiste plek hebben.

De online multiplayer is wel gewoon peer-to-peer, wat betekent dat de kwaliteit van je verbinding afhankelijk is van de verbinding met elkaar. Dit levert soms wat vertraging op in de vorm van lag en kan frustrerend zijn wanneer timing van belang is in de minigame. Wanneer je denkt een flinke stoot uit te delen blijkt dan dat je nét te laat bent omdat de ander op zijn of haar scherm zich ergens anders bevond. Ook viel tijdens onze live multiplayersessie soms de verbinding weg, zonder een duidelijke aanwijzing waar het mis is gegaan. Of dit aan het spel of de verbinding van de Switch heeft gelegen is onzeker, maar gelukkig was een nieuwe sessie vrij makkelijk te starten dankzij de integratie met het vriendensysteem.

Conclusie Cake Bash is een heerlijke partygame met online-ondersteuning die lekker makkelijk werkt. Niet elke minigame blijft even lang leuk, al steken wel alle minigames heel goed in elkaar. De hoofdmodus waar je je gebakje aankleedt met diverse toppings is een ontzettend leuk concept en voorkomt dat degene die alle minigames wint automatisch het hele spel zal winnen. Met een hoop verschillende gebakjes, muffins en andere smaakjes om vrij te spelen ben je wel even zoet met alles vrijspelen, mits de hoofdmodus je lang genoeg weet te amuseren.

N1 Score: 7.2

+ ["Kleurrijk en smakelijk concept","Hoofdmodus geeft iedereen een kans","Online werkt heerlijk"]

- ["Niet alle minigames even leuk","Hoofdmodus vaak doorspelen verplicht voor unlockables"]

Gekoppelde games

Cake Bash (Nintendo Switch eShop)