[Review] Geschreven door Dreon op 2021-01-25 15:00:00

Cyber Shadow

Het lijkt alsof ik de laatste tijd weer helemaal verzeild ben geraakt in de wereld van platform-spellen. Dit betekent ook dat mijn eisen voor goede platform-games hoger en hoger lijken te worden. Ik vind het erg belangrijk dat spellen in dit genre een goede uitdaging vormen. Wat heb ik dan ook een geluk dat ik deze week aan de slag mocht met Cyber Shadow, een spel dat gemaakt wordt door maar één persoon: Aarne Hunziker. Deze beste man heeft er jarenlang zijn hart en ziel in gestoken, maar is het dit allemaal waard geweest?

Die goede oude tijd Cyber Shadow is een spel wat je met zijn goede 8-bit presentatie weer helemaal terug weet te brengen naar simpelere tijden. Het is een actie platform-game die hier en daar wat goede ideeën meeneemt van andere geweldige games uit die tijd. Denk hierbij aan Ninja Gaiden, Megaman en Castlevania. De combinatie van deze drie games, gemixt met een goede eigen stijl en retemoeilijke levels, maken van Cyber Shadow een flinke kluif. Een wereld vol doem en verderfenis In Cyber Shadow speel je Shadow. Hij ontwaakt uit een cryo station en moet zijn gevallen clan zien te redden. De wereld is overgenomen door synthetische levensvormen die de levenskracht van mensen stelen en zoetjes aan de gehele samenleving uitroeien. Het lijkt erop dat je één van de weinige overlevenden van de clan bent en het lot van de wereld rust dan ook in jouw handen. Het verhaal wordt verteld door middel van geanimeerde tussenfilmpjes en in-game beelden, zoals we dat vroeger gewend waren. Cyber Shadow weet het verhaal op een erg goede manier te brengen: de filmpjes zijn vaak van korte duur en zorgen ervoor dat je nooit de actie uit het oog verliest. Toch moet ik wel eerlijk bekennen dat het verhaal me het minste boeide van het spel. Het was prima verzonnen maar niet iets dat ik nog nooit eerder gehoord heb.

Erg uitdagende platform-actie Gelukkig is het verhaal ook niet hetgeen waar Cyber Shadow het van moet hebben. Het spel biedt perfecte besturing en geweldige platform-levels waarin overleven toch wel op nummer één staat. De levels zijn overgoten met vijanden die je allemaal een kopje kleiner proberen te maken. Combineer dit met afgronden en stekels en je vocabulaire met scheldwoorden wordt vanzelf groter dan je dacht. Want wat wordt Cyber Shadow toch moeilijk. In het begin biedt het ongeveer dezelfde uitdaging als bijvoorbeeld Shovel Knight of de wat moeilijkere levels van een 2D Mario-game, maar richting het einde kun je het toch wel echt vergelijken met Ninja Gaiden. Eén verkeerde beweging en je mag weer lekker bij het checkpoint beginnen. Laat ik hier even heel eerlijk in zijn: het spel biedt een enorme uitdaging. Er komt echter wel een moment waarop het spel in één klap een stuk moeilijker is. Dit is iets waar de echte die-hard liefhebber van zou kunnen genieten, andere gamers zullen op dit moment de neiging hebben om hun controller neer te leggen. Ook ik heb momenten gehad waarop het me mateloos ergerde wanneer ik voor de dertigste keer door een kogel of vijand geraakt werd en in de stekels viel, om vervolgens weer helemaal opnieuw te beginnen.

Checkpoints en superkrachten Gelukkig heb je in Cyber Shadow de optie om bij checkpoints wat tijdelijke upgrades te kopen. Deze upgrades zijn best prijzig en ook alleen maar bij dit punt te verkrijgen. Zo kun je een extra geweer om je heen laten vliegen of jouw special points aan laten vullen bij ieder bezoek. Je moet jezelf bij iedere checkpoint de vraag stellen: Gaat dit me lukken zonder upgrades, of toch niet? Verder kun je in Cyber Shadow verschillende nieuwe krachten vrij spelen zoals het gooien van werpsterren en het terugkaatsen van kogels. Wanneer jij deze krachten vrijspeelt, gaat dit vaak gepaard met nog meer uitdaging. Zo zijn er vijanden die zo veel kogels schieten dat je het terugkaatsen van kogels wel onder de knie moet krijgen. Deze krachten zorgen ervoor dat het spel telkens weer wat extra te bieden heeft en daarom zijn ze een flink pluspuntje. Geweldige presentatie Het 8-bit stijltje van Cyber Shadow is geweldig. De handgemaakte sprites gecombineerd met moderne toevoegingen en vloeiende grafische beelden zorgen er voor dat het spel altijd perfect aanvoelt. De muziek van Cyber Shadow is ook echt geweldig, de up-beat chiptune muziekjes klinken perfect in de oren en voor je het weet zit je lekker mee te neuriën. Van begin tot eind heb ik genoten van de geweldige soundtrack; het is alweer even geleden dat ik zo heb genoten van de muziek uit deze stijl games.

Conclusie Al met al kan ik zeggen dat Cyber Shadow het dubbel en dwars waard is geweest. Het spel biedt al vanaf het begin een flinke uitdaging en dit wordt alleen nog maar erger. Ik kan me wel voorstellen dat, wanneer je op zoek was naar een platform-spel van gemiddelde uitdaging, je deze aan je voorbij laat gaan. Mocht je echter op zoek zijn naar een moeilijk platform-spel met een toffe ouderwetse grafische stijl, dan is Cyber Shadow het spel dat je in huis moet halen!

N1 Score: 8

+ ["Erg uitdagend","Het spel blijft je verrassen met nieuwe krachten","Geweldige chiptune muziek"]

- ["Verhaal was niet speciaal","Steile toename in moeilijkheidsgraad"]

Gekoppelde games

Cyber Shadow (Nintendo Switch eShop)